Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 364

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/smarty/Smarty_Compiler.class.php on line 270
MENSURA TRANSYLVANICA - Mensura Transylvanica
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

MENSURA TRANSYLVANICA

Választási esélylatolgatások az EMNP és az MPP szempontjából

A 2016-os helyhatósági választások kiemelten fontosak a kisebb magyar pártok számára, hiszen egy jelentős visszaesés vagy egy rossz eredmény akár a pártok megszűnéséhez is vezethet. Éppen ezért kulcskérdés, hogyan fog szerepelni az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) a választásokon. Kovászna megyében a kérdés különösen érdekes, hiszen itt az elmúlt négy év alatt ezen pártok megyei és helyi szervezetei több – kilépések, kizárások és belső konfliktusok által kísért – válságon mentek át. »

Reorganizarea administrativă a României în lumina documentelor Consiliului Europei. Şansele creării regiunii administrative Ţinutul Secuiesc.

Documentele Consiliului Europene, relevante din punctul de vedere al unui statut special al Tinutului Secuiesc - o analiza privind obligatiile, posibilitatile ale Romaniei, dar si oportunitatile oferite de aceste documente pentru miscarea generata de Consiliul National Secuiesc. »

Decizia Curţii Constituţionale privind neconstituţionalitatea legii descentralizării

La data de 19 noiembrie 2013, Parlamentul a adoptat aşa-numita lege a descentralizării (Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică) asupra căreia guvernul şi-a angajat răspunderea în temeiul alineatului 1 al articolului 114 din Constituţia României. Adoptarea legii a pus capăt, de fapt, procesului nereuşit de reformă care ar fi trebuit să conducă la regionalizarea ţării: prin intermediul acestui act normativ, coaliţia guvernamentală a încercat să provoace eşecul reformei administrative promise. La 10 ianuarie 2014, Curtea Constituţională a decis că legea descentralizării este neconstituţională. »

Az RMDSZ Székelyföld-törvénye a „közvita” előtt

Az alábbi elemzés első, rövidebb változata az Erdélyi Napló felkérésére készült. Tárgya a Mensura Transylvanicahoz eljutott, román nyelven készült (egyik) RMDSZ-tervezet mely a Statut special al Ţinutului Secuiesc címet viseli. A tervezet 92 cikkelyből áll, és preambulummal is rendelkezik. Itteni, bővített elemzésünk a következő kérdésekre terjed ki: a) az alkotmányos alap és a közjogi beágyazottság problematikája; b) a tervezet/elképzelés összevethetősége a dél-tiroli modellel (tekintettel arra, hogy az RMDSZ vezetői többször Dél-Tirol autonómiájára hivatkoztak mint követendő példára); c) költségvetési és adópolitikai kérdések; d) párhuzamok a korábbi tervezetekkel. »

Európai parlamenti választások – előzetes (III.)

Harmadik rész: milyen lesz az új Európai Parlament és Európai Unió?

Amint három részes elemzésünk bevezetőjében már megjegyeztük, a május 22–25. között sorra kerülő nyolcadik európai parlamenti választás, számos tekintetben – a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése nyomán vagy a szélsőséges és euroszkeptikus pártok megerősödése következtében − eltér az eddigi megmérettetésektől. Az első rész az EP-választások előtti időszakról nyújtott általános helyzetképet, illetve kitért a közelgő euroválasztás újszerű vonatkozásaira is. A második, tegnap megjelent rész a versenybe szálló europártok programjait és EB-elnökjelöltjeit ismertette, rámutatva a legfontosabb hasonlóságokra meg különbségekre. Végül a mai, utolsó részben az eddigi előrejelzéseket mutatjuk be, illetve felvázoljuk a következő parlamenti ciklus legfontosabb kihívásait is. »

Európai parlamenti választások – előzetes (II.)

Második rész: pártcsaládok, programok és jelöltek

Amint három részes elemzésünk tegnap megjelent alfejezeteinek bevezetőjében már megjegyeztük, a május 22–25. között sorra kerülő nyolcadik európai parlamenti választás, számos tekintetben – a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése nyomán vagy a szélsőséges és euroszkeptikus pártok megerősödése következtében − eltér az eddigi megmérettetésektől. Az első, tegnap megjelent rész, az EP-választások előtti időszakról nyújtott általános helyzetképet, illetve kitért a közelgő euroválasztás újszerű vonatkozásaira is. A második, ma megjelenő rész az egyes pártcsaládok programjait és jelöltjeit ismerteti, továbbá rámutat a legfontosabb hasonlóságokra meg különbségekre. Végül a harmadik, utolsó részben az eddigi előrejelzéseket mutatjuk be, illetve felvázoljuk a következő parlamenti ciklus legfontosabb kihívásait is. »

Európai parlamenti választások – előzetes (I.)

Első rész: Az általános kontextus bemutatása

Május 22. és 25. között európai parlamenti választásokra kerül sor. Immár 28 tagállam 390 millió választásra jogosult polgára járulhat az urnákhoz, hogy döntsön az Európai Parlament (EP) összetételéről, illetve megválassza annak 751 képviselőjét. Noha az EP történetében ez már a nyolcadik választás, számos tekintetben – a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése nyomán vagy a szélsőséges és euroszkeptikus pártok megerősödése következtében − eltér az eddigi megmérettetésektől. E választásokat taglaló elemzésünk három részben jelenik meg. Az első, mai rész,általános helyzetképet nyújt az EP-választások előtti időszakról, továbbá kitér a közelgő euroválasztás újszerű vonatkozásaira is. »

Alegerile pentru Parlamentul European şi problema dublei cetăţenii

La mijlocul lunii octombrie 2013, problema participării la alegerile pentru Parlamentul European a acelor maghiari din Transilvania care posedă în afară de cea română şi cetăţenie maghiară a stârnit în mod neaşteptat interesul unei părţi a presei româneşti. Cercetind legile electorale din Romania si Ungaria, se poate observa un "dezacord" între reglementările în vigoare care, teoretic, permite votul "dublu" - atât în Ungaria, cât şi în România - al unei categorii de persoane cu cetăţenie dublă. E drept, este o categorie infimă, dar situaţia merită avută în vedere. »

Mit várhatunk az RMDSZ kormányzati szerepvállalásától?

Gyorselemzés az USD-RMDSZ protokollumról

2014. március 3-án a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a liberálisok távozásával az USL-ből létrejött szűkebb politikai szövetség, a Szociáldemokrata Unió Választási Szövetség (Alianţa Electorală Uniunea Social Democrată) aláírta azt a megállapodás-csomagot (protokollumot), amelynek alapján – majdnem két év szünet után – az RMDSZ ismét kormányzati szerepet kap. Az elkövetkezőkben a harmadik Ponta-kormány kisebbségi jogok területén megfogalmazott vállalásait vizsgáljuk meg a nyilvánosságra került dokumentumok tükrében. »

Baloldali támadás a szuverenitás ellen, avagy a nemzeti kisebbségeket védő jelentés?

Gyorselemzés a Michel-jelentésről

2014. február 27-én az Európai Parlament állásfoglalást szavazott meg az alapvető jogok helyzetéről az Európai Unióban. A dokumentumnak jelentős visszhangja volt magyar nyelvterületen, értelmezésében mindhárom erdélyi magyar képviselő, a szlovákiai magyar Bauer Edit EP-képviselő, valamint a Fidesz-frakció is megszólalt. Jelen elemzés célja, hogy átlátható módon elemezze a jelentést. »

Az alkotmánybíróság határozata a decentralizációs törvény alkotmányellenességéről

2013. november 19-én a parlament elfogadta az ún. decentralizációs törvényt, amelyre nézve a kormány felelősséget vállalt az alkotmány 114(1) cikke értelmében. 2014. január 10-én az Alkotmánybíróság a decentralizációs törvényjavaslatot alkotmányellenesnek találta. Bár a döntés megalapozott, felvet néhány kérdést az alkotmánybíráskodás jövőjére nézve. »

Az új alkotmánytervezet – erdélyi magyar nézőpontok

Az alkotmány módosításának a kérdése már a szocialista-liberális koalíció megalakulásakor napirendre került azonban, amikor Victor Ponta miniszterelnök bejelentette, hogy az alkotmány módosítását megerősítő népszavazásra 2014. május 25-én az Európai Parlamenti választásokkal egy időben kerül sor a kérdés az idei első félév egyik legfontosabb politikai prioritásaivá vált. A körvonalazódó módosítások tartalmának és kontextusának az ismerete azonban már így is lehetővé teszi, hogy az erdélyi magyar szempontból legfontosabb javaslatokat, valamint azok alternatíváit elemezzük. »

A Románia Csillaga Érdemrend visszavonásának üzenete

A napokban adta ki a Románia Csillaga Érdemrend Becsületbírósága azt az indoklását, amelyre alapozva Tőkés László kitüntetésének visszavonását kérte Traian Băsescu államfőtől. A visszavonást a PSD politikusai kezdeményezték... »

Reglementarea constituţională a suspendării Preşedintelui României – în lumina recomandărilor Comisiei de la Veneţia

Programul noului guvern Ponta format după alegerile din 9 decembrie 2012 enunţă, printre altele, şi un obiectiv ambiţios: modificarea Constituţiei României. »

Az EP-választások és a kettős állampolgárság

Az erdélyi román-magyar kettős állampolgárok európai parlamenti választásokon való részvételének a kérdése az elmúlt héten váratlanul a közérdeklődés homlokterébe került. »

Érettségi 2013

A záróvizsga magyar szempontból. Gyorsjelentés

Mint ahogy az már lenni szokott, az érettségi eredmények nyilvánosságra hozatala idén is nagy port kavart, több, az oktatás helyzetét feszegető vélemény, valamint eredményértékelő is született. Jelen tanulmány az érettségi végeredményének adataiból kiindulva próbál a romániai magyar közösség számára pár oktatás- és nyelvpolitikai következtetést megfogalmazni. »

Románia schengeni csatlakozása

Az Európai Tanács március 7-8. között zajlott Bel- és Igazságügyi Tanács ülésén az EU tagállamai decemberre halasztották Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. Ezt megelőzően Victor Ponta miniszterelnök jelezte, nem fognak szavazást kérni a csatlakozás ügyében, ugyanis több tagország jelezte, nem támogatja a román csatlakozást a belső határellenőrzés nélküli övezethez. Elemzésünkben megvizsgáljuk azokat az okokat, melyek a csatlakozás elhalasztásához vezettek, elemezzük a vezető politikusok nyilatkozatait és tárgyaljuk a csatlakozás halasztásának esetleges következményeit. »

A román alkotmány és az államfő felfüggesztésének a kérdése a Velencei Bizottság javaslatai nyomán

A 2012. december 9-i választások nyomán megalakult újabb Ponta-kormány programja ambiciózus célként tartalmazza a román alkotmány módosítását. Ezzel kapcsolatosan a Velencei Bizottság 2012. december 17-i, 685/2012-es számú véleményezése is tartalmaz javaslatokat. Elemzésünk az államfő felfüggesztésére és leváltására vonatkozó kérdést vizsgálja európai példák alapján. »

összesen: 35 db | 18 db/oldal

első vissza 1 | 2 következő utolsó