Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 364

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/smarty/Smarty_Compiler.class.php on line 270
Bakk Miklós - Mensura Transylvanica
a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Bakk Miklós

„Terorismul secuiesc” şi „deep state”-ul român

Anul trecut, de 1 decembrie mai toate canalele de televiziune au dat ca ştirea zilei că la Târgu-Secuiesc a fost arestat un „terorist” şi a fost deconspirată o grupare extremistă maghiară care plănuia un act terorist pe ziua naţională. După 6 luni a fost finalizat rechizitoriul DIICOT cu o puternică componentă ideologică: o narativă naţionalistă despre "terorismul secuiesc" vechi şi persistent. Teoria DIICOT-ului prefigurează consolidarea "deep state"-ul românesc. »

Helyzetfelmérés a nyelvi jogok érvényesüléséről a közigazgatásban

A Bálványos Intézet és a Mensura Transylvanica politikai elemzőcsoport az EMNT egyesület égisze alatt Románia és a nyelvi jogok a közigazgatásban. Helyzetfelmérés címmel indított kutatást, melynek célja a nyelvi jogok érvényesítésének és gyakorlati alkalmazásának vizsgálata a közigazgatás és a közszolgálat területén. »

Állampolgárság és autonómia

A kisebbségi autonómia és az állampolgárság viszonyára nézve ismert az alapvető, normatív módon megfogalmazott álláspont. Eszerint az autonómia-törekvések csak akkor lehetnek sikeresek, ha a kisebbségek az őket magukba foglaló államon belül, annak szilárd állampolgári közösségére alapozva próbálnak kisebbségi jogbővítést elérni. Azonban ez a tétel ilyen normatív általánosságban csakis az állampolgárság 19. századi fogalma alapján fogalmazható meg, amely az állampolgári lojalitás, területi fennhatóság és identitás közötti szoros egységét jelöli. »

Aszimmetrikus megoldások az Európai Unió tagállamainak területi-közigazgatási rendszerében

Közkeletű vélekedés, hogy a területi-közigazgatási rendszerek modernségének fokmérője, hogy milyen mértékben szüntették meg a feudális jogállású tartományok szokásjogi sajátosságait a modern nemzetállami közigazgatás kialakításakor. A XIX-XX. századi nemzetállamok modernizált területi-közigazgatási rendszerei általában felszámolták az etnoregionális sajátosságokat őrző helyi jogrendszereket. Azonban az európai államok XXI. század eleji átalakulásában az aszimmetrikus megoldások ismét az előtérbe kerültek. »

Autonómia – cél vagy eszköz?

Gyakran halljuk, balról és jobbról egyaránt, hogy az autonómia nem cél, csupán csak eszköz; mintha egy átfogó konszenzusban osztozna a teljes erdélyi politikai paletta, a MIÉRT-től a tusványosi sátrak előadóiig. »