Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 364

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/smarty/Smarty_Compiler.class.php on line 270
Mensura Transylvanica

Helyzetfelmérés a nyelvi jogok érvényesüléséről a közigazgatásban

2014. augusztus 6.

A Bálványos Intézet és a Mensura Transylvanica politikai elemzőcsoport az EMNT egyesület égisze alatt Románia és a nyelvi jogok a közigazgatásban. Helyzetfelmérés címmel indított kutatást, melynek célja a nyelvi jogok érvényesítésének és gyakorlati alkalmazásának vizsgálata a közigazgatás és a közszolgálat területén.

Regionalizáció Romániában: elképzelések, tervezetek, kilátások

2013. december 3.

A 2012 decemberében alakult, kétharmados parlamenti többség támogatását élvező második Ponta- kormány komoly kormányzati célokat fogalmazott meg az államreformra vonatkozólag, mely magába foglalta a terület-közigazgatási reformot, a decentralizációt és legfőképp az alkotmány módosítását. Noha ezek a reform-intézkedések egész éven át a politika napirendjén szerepeltek, lényeges előrelépésekről, megvalósításokról - leszámítva a különböző elképzeléseket - aligha beszélhetünk.

Aszimmetrikus megoldások az Európai Unió tagállamainak területi-közigazgatási rendszerében

2012. július 17.

Közkeletű vélekedés, hogy a területi-közigazgatási rendszerek modernségének fokmérője, hogy milyen mértékben szüntették meg a feudális jogállású tartományok szokásjogi sajátosságait a modern nemzetállami közigazgatás kialakításakor. A XIX-XX. századi nemzetállamok modernizált területi-közigazgatási rendszerei általában felszámolták az etnoregionális sajátosságokat őrző helyi jogrendszereket. Azonban az európai államok XXI. század eleji átalakulásában az aszimmetrikus megoldások ismét az előtérbe kerültek.

Sport és nacionalizmus – a Románia-Magyarország jégkorong mérkőzés margójára

2012. február 1.

2011. december 14-17. között a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya adott otthont a Lengyelország, Ukrajna, Magyarország és Románia válogatottjait fölsorakoztató Challenge Cup-nak. A romániai média azonban nem a sportesemény fontossága okán, hanem a december 16-án sorra kerülő Románia-Magyarország mérkőzés kapcsán foglalkozott intenzíven az eseményekkel. Mi volt ennek az oka?