Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 364

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/smarty/Smarty_Compiler.class.php on line 270
Mensura Transylvanica

Állampolgárság és autonómia

2014. április 24.

A kisebbségi autonómia és az állampolgárság viszonyára nézve ismert az alapvető, normatív módon megfogalmazott álláspont. Eszerint az autonómia-törekvések csak akkor lehetnek sikeresek, ha a kisebbségek az őket magukba foglaló államon belül, annak szilárd állampolgári közösségére alapozva próbálnak kisebbségi jogbővítést elérni. Azonban ez a tétel ilyen normatív általánosságban csakis az állampolgárság 19. századi fogalma alapján fogalmazható meg, amely az állampolgári lojalitás, területi fennhatóság és identitás közötti szoros egységét jelöli.

A változatlanság bizonyossága

2014. március 20.

A romániai közéletet kicsit is ismerők számára közel sem volt váratlan fejlemény az USL felbomlása. A PSD, a PNL és a PC között éppen három éve megkötött szövetség széthullása menetrendszerűen történt, és ezzel szervesen illeszkedik azon korábbi pártszövetségek -D.A. vagy a CDR - sorába, amelyek kormányra kerülésük után viszonylag rövid időn belül kimúltak. Hogy semmi váratlan nem történt az is jól mutatja, hogy a tőzsdei és bankközi devizapiac előre beárazta a fejleményeket, és a lej-euró árfolyam alig leheletnyivel mozdult. Amíg az említett két szövetség regnálása, különböző mértékben ugyan, de az ország társadalmi, gazdasági javát is szolgálta, addig az USL-vel kapcsolatban ez nem jelenthető ki.

Fidesz-RMDSZ: közeledés vagy „bedarálás?”

2013. december 9.

Felzúdulást keltett a romániai magyar nyilvánosság egy részében az a tény, hogy az RMDSZ az EMNP-hez és az MPP-hez hasonlóan részt vett a Székely Nemzeti Tanács által kezdeményezett székely menetelésen, ezáltal pedig – szerintük – feladta az eddigi, „mérsékelt”, „megfontolt” politikát, amellyel eddig operált a bukaresti parlamentben, és csatlakozott a „radikálisok” táborához, átvéve retorikájukat, és – ugyancsak szerintük – ezzel veszélybe sodorva mind az eddig a kis lépések politikájával elért megvalósításokat, mid a további eredmények lehetőségét.

Szubjektív kommunikációs elemzés az Igazság Napja tüntetés kapcsán

2012. szeptember 2.

Disclaimer: ... ez az írás nem a Mikó-ügyről és annak fontosságáról szól, hanem az ügy kommunikációjával, illetve az erdélyi magyar médiával kapcsolatban tartalmaz szubjektív megjegyzéseket.

A csángókérdéstől a szórványkérdésig

A nemzetpolitikai prioritások újragondolása

2012. február 8.

Az elmúlt hetek magyar nemzetpolitikai szempontból két fontos témát hoztak nyilvánosságra: a romániai népszámlálási adatok első etnikai bontását, illetve a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége és a magyar kormány illetékesei között kialakuló konfliktust. A cikk a két eseményből kiindulva jut el a magyar nemzetpolitikai célkitűzéseinek vizsgálatához.

Autonómia – cél vagy eszköz?

2011. december 9.

Gyakran halljuk, balról és jobbról egyaránt, hogy az autonómia nem cél, csupán csak eszköz; mintha egy átfogó konszenzusban osztozna a teljes erdélyi politikai paletta, a MIÉRT-től a tusványosi sátrak előadóiig.