Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 364

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/smarty/Smarty_Compiler.class.php on line 270
Hogyan tovább, EMNP? - Mensura Transylvanica

Hogyan tovább, EMNP?

Földrengésszerű eredménnyel járt az Erdélyi Magyar Néppártban (EMNP), hogy a szervezet jelöltje, Szilágyi Zsolt nem tudta növelni a korábbi voksolásokkor a pártra leadott szavazatok számát a vasárnapi államfőválasztáson. A párt elnöke, Toró T. Tibor és Szilágyi Zsolt alelnök felajánlotta lemondását a bizonyos tekintetben kudarcosnak számító eredmény miatt. (hirado.hu)

Az elért szavazatszám – 52 ezer voks – azért tekinthető kudarcnak, mert ennyit már a korábbi voksolásokkor is megszerzett a párt, sőt a 2012-es parlamenti választáson a szenátusi jelöltek 58 ezer voksot szereztek. Most viszont az lett volna igazi eredmény, ha a Szilágyi indulását aláírásával támogató 200 ezer polgárnak mintegy a fele el is megy szavazni, és Szilágyira üti a pecsétet. Nem így történt, ami azt jelzi, a párt nem volt képes hatékonyan megszólítani a magyar polgárokat, a kampány során nem sikerült úgy képviselni a programot – az autonómiát és a föderalizmust -, hogy az arra késztesse legalább a Szilágyinak aláírókat, hogy elmenjenek, és szavazzanak az EMNP-re.

Igaz, a relatív sikertelenség nem csupán az EMNP-t sújtja, az RMDSZ sem dicsekedhet, hiszen Kelemen az öt évvel ezelőtti eredményhez képest mintegy ötvenezer, az RMDSZ pedig a májusi EP-választáshoz képest 23 ezer vokssal kapott kevesebbet. Ráadásul Kelemen számos, jelentős magyar lakossággal rendelkező erdélyi és partiumi megyében a magyarság számarányához képest sokkal kevesebb voksot kapott, így Johannis és Ponta mögött végzett.

A kérdés most az, mi lesz az EMNP, és egyáltalán az RMDSZ-en kívüli erdélyi magyar politikai közeg sorsa.

Az államfőválasztáson való elindulást egyesek talán politikai kalandorkodásnak tekinthetik, azonban abból a szempontból mindenképpen szükséges volt, hogy az EMNP ne lehessen azon az alapon támadható – és feloszlatható -, hogy egymás után két választáson nem indult el.

Az ugyanakkor mindenképpen komoly feladat lesz a párt számára, hogy mondandóját, programját úgy fogalmazza meg, hogy az üzenet egyrészt az emberek minél szélesebb tömegeihez eljusson, másrészt képes legyen mozgósítani is őket az elkötelezett híveken kívül is.
Ehhez mindenképpen rendezni kell azt a helyzetet, amely az RMDSZ-en kívüli erdélyi magyar politikum megosztottsága miatt állt elő. Ismét bebizonyosodott, hogy a Magyar Polgári Párt (MPP) és az EMNP egyszerre túl sok – amennyiben hatékonyan és hitelesen akarják képviselni az erdélyi magyar autonomista jobboldalt, valamilyen formájú megegyezés szükséges a két párt közötti együttműködésről. A kompromisszum – többek között annak figyelembe vételével, hogy az MPP régebbi párt, de mivel egymás után több választást is kihagyott, bármikor kezdeményezhető a feloszlatása - , az együttműködés és az erdélyi magyar jobboldali-autonomista politika megújulása, a kommunikáció hatékonyabbá tétele elengedhetetlen feltétel ahhoz, hogy az EMNP tényező maradjon az erdélyi magyar közéletben.« vissza


Kommentek írásához belépés vagy regisztráció szükséges.