Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 364

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/smarty/Smarty_Compiler.class.php on line 270
A mindenható állam mítosza és a decentralizáció - Mensura Transylvanica

A mindenható állam mítosza és a decentralizáció

Szinte állatorvosi lóként mutatja meg a Kovászna megyei prefektus Antal Árpádnak, Sepsiszentgyörgy polgármesterének címezett levele azt, mi a gond Romániában a központ – helyi közösség viszonnyal, miért nem értik a román politikusok, mit is jelent valójában a szubszidiaritás és az autonómia.

Marius Popică annak apropóján fordult levélben Antalhoz, hogy az a december elsejei önkormányzati ünneplést kötelezővé tevő törvény kapcsán megjegyezte: december 22-ét, az 1989-es forradalom napját kellene nemzeti ünneppé nyilvánítani, az ugyanis az ország összes polgára, így a magyarok számára is elfogadható. (foter.ro)

A prefektus ennek kapcsán azt írta: „csalódott” a polgármesterben, mert nem mutat elég tiszteletet Románia nemzeti ünnepe iránt.

Többek között úgy fogalmazott: december elseje nem egy „akármilyen nap”, hanem a román állam ünnepe. Azé az államé, „amely garantálja mindennapjaink csendjét és békéjét, amely biztosítja taníttatásunkat, az anyanyelvhez való jogunkat, gyermekeink nevelését”. Popică szerint Antal Árpád azért is hálát adhatna a román államnak, hogy egyáltalán polgármesterré lett. A prefektus úgy véli, azt is a román államnak kell megköszönni, hogy Bukaresten keresztül uniós forrásokból lehet fejleszteni a várost. „Kérünk, és egyre többet várunk az államtól, de mit adunk mi cserébe? Először nekünk kellene tiszteletet mutatni, aztán elvárni, hogy tiszteljenek” – áll a levélben.

A prefektus érvelése jellegzetes példája annak, mennyire nem érti a román politikum nagy része a decentralizáció és a helyi autonómia lényegét, azt, hogy egy demokráciában mi az állam és mi a polgárok szerepe,

A kormánymegbízott felfogása szerint az állam valami megfoghatatlan, misztikus entitás, amely szinte isteni attribútumokkal rendelkezik, ezért az Istenhez hasonló tisztelet jár neki. Egyszerűbben fogalmazva: Popică víziójában nem az állam van a polgárért, hanem a polgár az államért.

Holott az állam szerepe a legkevésbé sem az, hogy jóságos atyaként mindent megtegyen a polgár helyett, eldöntse helyette, mi a jó neki, és ezért cserében csupán tiszteletet várjon.

Az állam célja az, hogy a befizetett adók fejében biztosítsa az alapszintű ellátásokat, a polgárok biztonságát, az igazságszolgáltatás működését, de ezen túlmenően a lehető legkevesebb ügyben szóljon bele az egyének vagy csoportok életébe. Sőt lehetőség szerint a legtöbb ügyben delegálja a legalacsonyabb szintre a döntési jogokat, és tegye lehetővé, hogy a döntések gyakorlatba ültetéséhez az illetékesek megfelelő – lehetőleg nem az állam által visszaosztott, hanem helyben befizetett és ott maradó – forrásokkal rendelkezzenek.

A román állam „vízfejűsége”, túlközpontosítottsága a jelek szerint annyira természetes a prefektus számára, hogy erényként tünteti fel azt is, miszerint a helyi közösségek csak a fővároson keresztül juthatnak fejlesztési forrásokhoz.

Ilyen körülmények között nincs amiért csodálkozni azon, milyen nehezen értik meg a román politikusok – és sok magyar is – miért szeretne valaki több önrendelkezést, miért akar autonómiát, amikor a központosításnak, az Államnak ekkora a presztízse. Kérdés, mikor sikerül a többségnek megértenie, hogy az államnak – ellentétben a kovásznai prefektus által írottakkal – nem jár ki automatikus tisztelet a polgárok részéről, csak olyan mértékben, amilyenben az állam intézményei tisztelik a polgárokat.« vissza


Kommentek írásához belépés vagy regisztráció szükséges.