Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 364

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/smarty/Smarty_Compiler.class.php on line 270
A Lukoil-ügy kül- és belpolitikai vonzatai - Mensura Transylvanica

A Lukoil-ügy kül- és belpolitikai vonzatai

A gazdasági mellett politikai vonzatai is fölfedezhetők annak a konfliktusnak, amely az orosz Lukoil olajvállalat ploiești-i finomítója kapcsán robbant ki az orosz fél és a román illetékesek között. (Krónika)

Az ügy alapvetően igazságszolgáltatási esetként indult: a Prahova megyei ügyészek házkutatást tartottak a cég székhelyén, mivel 230 millió eurós adócsalással gyanúsítják a menedzsmentet. Az ügyészek ezt követően zárolták a cég vagyonát, amely emiatt leállította a termelést. Az eset jelentőségét jól illusztrálja, hogy az orosz anyacég egyik alelnöke utazott Romániába, hogy megpróbáljon megegyezni az illetékesekkel.

A téma kapcsán ugyanakkor a politikusok is megszólaltak, méghozzá a legmagasabb szinten. Victor Ponta miniszterelnök bírálta az ügyben eljáró ügyészt, mondván: a több mint 2500 embernek munkát adó finomítóban a vagyonzárlat miatt ellehetetlenülhet a munka.

Ezt követően egyrészt emiatt a kijelentést miatt indított vizsgálatot a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási tanács (CSM), megállapítandó, hogy ezzel Ponta megsértette-e az igazságszolgáltatás függetlenségét, majd a legfőbb ügyész a Lukoil alelnökének kijelentését minősítette az ügyészséget célzó nyomásgyakorlásnak. Vlagyimir Nyekraszov ugyanis kijelentette: ha nem tud megállapodni a román féllel, bezárják a finomítót, ami egyrészt munkanélkülivé teszi az alkalmazottakat, másrészt üzemanyag-dráguláshoz vezethet.

Ekkor szólalt meg Traian Băsescu államfő, aki kemény hangú nyilatkozatban reagált az orosz illetékes kijelentésére, mondván: tűrhetetlen a „putyini tempó”, a zsarolás, ezért ha a cég „nem akarja betartani az ország törvényeit”, akkor vonuljon ki teljesen Romániából. Egyúttal felszólította a kormányt: a finomító bezárása esetén készüljön meg annak átvételére és további működtetésére. Ponta erre – ismét csak a magyarokon rúgva egyet Băsescu mellett – úgy válaszolt: Európában csak Magyarországon szokás „államosítani.” (Krónika)

A Lukoil-ügy a jelek szerint egy két fronton zajló „háború” egyik összecsapása lehet. Egyrészt egy kül-, másrészt egy belpolitikai küzdelem zajlik a finomító kapcsán.

Vélhetően nem véletlen, hogy a román hatságok éppen abban az időszakban csaptak le az orosz cégre, amikor az ukrajnai válsággal kapcsolatos, keményen oroszellenes román reakciók nyomán a Gazprom – minden bizonnyal nem teljesen függetlenül az orosz kormánytól – szinte napi rendszerességgel csökkenti, majd növeli a normális szintre a Romániába irányuló földgáz mennyiségét. A több uniós tagállammal szemben eljátszott csapelzárás- és megnyitás – amely az utóbbi időben zömmel Romániát érinti -, figyelmeztetésként, illetve az EU reakciójának kipuhatolására tett kísérletként értelmezhető. Moszkva ezzel jelzi: vannak eszközei a visszavágásra, ha az EU nem hagy fel a szankciókkal és Moszkva bírálatával az ukrajnai orosz beavatkozás miatt.

A Lukoil elleni igazságügyi lépések időzítése – bár nem kizárt, hogy valóban van valóságalapjuk az adócsalásról szóló vádaknak – ugyanilyen figyelmeztető lépés lehet a román fél részéről, amellyel azt jelzi: neki is vannak eszközei arra, hogy keresztbe tegyen Oroszország gazdasági érdekeinek.

A belpolitikai vonzat az államfő és a kormányoldal közötti mély ellentéthez kapcsolódik. Băsescu azáltal, hogy Pontával ellentétben kemény hangon szólalt meg az ügyben, olyan színben tüntette fel a miniszterelnököt, hogy az inkább az orosz érdekeket védené. Ez pedig a jelenlegi helyzetben, amikor Washington, illetve az EU egységes fellépést vár Moszkva ellen, a legkevésbé sem tesz jót Ponta imázsának – nem is beszélve arról, hogy a hagyományosan oroszfóbiás románok körében is sokat veszíthet a népszerűségéből, ha rajta ragad az oroszbarátság bélyege. Ez pedig a közelgő államfőválasztás előtt katasztrofális lenne.« vissza


Kommentek írásához belépés vagy regisztráció szükséges.