Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 364

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/smarty/Smarty_Compiler.class.php on line 270
Mensura Transylvanica

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/smarty/Smarty_Compiler.class.php on line 270
 

Elemzések / Erdélyi magyarság

2016. május 25.

Választási esélylatolgatások az EMNP és az MPP szempontjából

A 2016-os helyhatósági választások kiemelten fontosak a kisebb magyar pártok számára, hiszen egy jelentős visszaesés vagy egy rossz eredmény akár a pártok megszűnéséhez is vezethet. Éppen ezért kulcskérdés, hogyan fog szerepelni az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) a választásokon. Kovászna megyében a kérdés különösen érdekes, hiszen itt az elmúlt négy év alatt ezen pártok megyei és helyi szervezetei több – kilépések, kizárások és belső konfliktusok által kísért – válságon mentek át.
...

Publikációk

2014. augusztus 6.

Helyzetfelmérés a nyelvi jogok érvényesüléséről a közigazgatásban

A Bálványos Intézet és a Mensura Transylvanica politikai elemzőcsoport az EMNT egyesület égisze alatt Románia és a nyelvi jogok a közigazgatásban. Helyzetfelmérés címmel indított kutatást, melynek célja a nyelvi jogok érvényesítésének és gyakorlati alkalmazásának vizsgálata a közigazgatás és a közszolgálat területén.
...

Naprakés - hírmagyarázat

2014. november 14.

Az RMDSZ kettős játéka

Kettős játékot játszik az RMDSZ – ez a következtetés vonható le abból, ahogy a szervezet az államfőválasztás két fordulója között, a kampány során viselkedik.
...

Naprakés - hírmagyarázat

2014. november 13.

Kormányzati kampánytámogatás ortodox templomépítésekre

Egyházi vonalon is megpróbálja magának az államfőválasztás megnyeréséhez szükséges szavazatokat biztosítani a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD), miután számos, vitatott anyagi fedezetű gazdasági döntéssel csökkentett bizonyos járulékokat, vagy engedett el lakossági tartozásokat. A kormány az elmúlt hetekben több ízben is jelentős összegeket juttatott az ortodox egyháznak templomok és egyházi központok építésére, illetve felújítására.
...

Naprakés - hírmagyarázat

2014. november 12.

Vita a vitáról

A politikai ellentétek kiélezettségét jól mutatja, hogy az államfő-választási kampány második fordulója előtt az előzetes tervekkel ellentétben nem a jelöltek közötti, hanem a vitáról szóló vita zajlott a nyilvános térben, majd amikor az első véleményütköztetés – tulajdonképpen váratlanul – mégis összejött, inkább egymás lejáratásával foglalatoskodtak a jelöltek ahelyett, hogy az ország jövőjével kapcsolatos érdemi elképzeléseiket vázolták volna.
...

Naprakés - hírmagyarázat

2014. november 11.

Megijedt Ponta – beáldozta Corlăţeant

Megtörtént, amire kevesen számítottak: Tirus Corlăţean külügyminiszternek az állásába került az a botrány, ami a külképviseleti szavazások miatt robbant ki az államfőválasztás első fordulójában. A miniszter hétfőn jelentette be a lemondását, azt követően, hogy a hétvégén országszerte, de főleg Erdélyben és a Bánságban utcai tüntetéseket szerveztek a külhoni románok melletti szolidaritás jegyében, olyan tüntetéseket, amelyek kormányellenes demonstrációk voltak is egyben: a tüntetők a külügyminiszter távozása mellett Victor Ponta miniszterelnök, a baloldal államfőjelöltje lemondását is követelték, illetve Ponta ellenfelét, Klaus Johannist éltették.
...

Polémosz

2014. április 24.

Állampolgárság és autonómia

A kisebbségi autonómia és az állampolgárság viszonyára nézve ismert az alapvető, normatív módon megfogalmazott álláspont. Eszerint az autonómia-törekvések csak akkor lehetnek sikeresek, ha a kisebbségek az őket magukba foglaló államon belül, annak szilárd állampolgári közösségére alapozva próbálnak kisebbségi jogbővítést elérni. Azonban ez a tétel ilyen normatív általánosságban csakis az állampolgárság 19. századi fogalma alapján fogalmazható meg, amely az állampolgári lojalitás, területi fennhatóság és identitás közötti szoros egységét jelöli.
...