Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 364

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/smarty/Smarty_Compiler.class.php on line 270
Mensura Transylvanica

Az alkotmánybíróság határozata a decentralizációs törvény alkotmányellenességéről

2014. február 21.

2013. november 19-én a parlament elfogadta az ún. decentralizációs törvényt, amelyre nézve a kormány felelősséget vállalt az alkotmány 114(1) cikke értelmében. 2014. január 10-én az Alkotmánybíróság a decentralizációs törvényjavaslatot alkotmányellenesnek találta. Bár a döntés megalapozott, felvet néhány kérdést az alkotmánybíráskodás jövőjére nézve.

Románia schengeni csatlakozása

2013. március 14.

Az Európai Tanács március 7-8. között zajlott Bel- és Igazságügyi Tanács ülésén az EU tagállamai decemberre halasztották Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. Ezt megelőzően Victor Ponta miniszterelnök jelezte, nem fognak szavazást kérni a csatlakozás ügyében, ugyanis több tagország jelezte, nem támogatja a román csatlakozást a belső határellenőrzés nélküli övezethez. Elemzésünkben megvizsgáljuk azokat az okokat, melyek a csatlakozás elhalasztásához vezettek, elemezzük a vezető politikusok nyilatkozatait és tárgyaljuk a csatlakozás halasztásának esetleges következményeit.

A román alkotmány és az államfő felfüggesztésének a kérdése a Velencei Bizottság javaslatai nyomán

2013. január 25.

A 2012. december 9-i választások nyomán megalakult újabb Ponta-kormány programja ambiciózus célként tartalmazza a román alkotmány módosítását. Ezzel kapcsolatosan a Velencei Bizottság 2012. december 17-i, 685/2012-es számú véleményezése is tartalmaz javaslatokat. Elemzésünk az államfő felfüggesztésére és leváltására vonatkozó kérdést vizsgálja európai példák alapján.

A romániai közalkalmazottak bérének emelése – óhajok és lehetőségek

2012. május 10.

A Nemzetközi Valutaalappal, az Európai Bizottsággal és a Világbankkal kötött megállapodás értelmében Romániának kötelessége volt az államháztartás hiányát csökkenteni, az állampénzügyeket fenntartható pályára állítani. Ezen a téren a 2009-es év még nem hozott áttörő eredményt, szükségessé vált, hogy már 2010 január 1-től olyan intézkedések szülessenek, amelyek a 2010-es államháztartási hiányt reálisan (nemcsak ígéretek szintjén) csökkenthetik. A gyors cselekvési kényszerhelyzet ellenére a döntés megszületésének idejéig szinte egy fél évet kellett várni.

Magyarország és Románia IMF-tárgyalásai

2012. április 26.

A 2007 őszén kezdődött pénzügyi, majd gazdasági válság nyomán Európában több nehéz pénzügyi helyzetbe kerülő állam valamilyen hitelmegállapodást kötött a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Ezen országok sorában találjuk Romániát és Magyarországot is. Ebben az időszakban, Romániában, Magyarországon, de más országokban is, az IMF újra a közviták egyik témájává vált.

A bizalmatlansági indítvány – kockázat és lehetőség

2012. április 25.

Április 17-én bizalmatlansági indítványt nyújtott be az ellenzék a két hónapja beiktatott Ungureanu-kabinet ellen. A zsarolható kormányt félre kell állítani. Így nem lehet soha! című indítvány elsősorban a MOGYE magyar karának kormányrendelet általi létrehozását támadja, melyet az RMDSZ zsarolásának eredményeként lát az ellenzék.

Tüntetéshullám Romániában. Mennyit ér a népharag?

2012. január 20.

Több mint egy hete tüntetéslázban ég Románia. Emberek napi rendszerességgel vonulnak utcára egy szolidaritás-tüntetésnek induló, rendszerellenes tiltakozásként körvonalazódó utcai megmozdulás-sorozat keretein belül. Elemzésünk az események előzményeit és lehetséges következményeit taglalja.

Román-holland kapcsolatok a Schengen-csatlakozás tükrében

2012. január 7.

A román-holland kapcsolatok a sikertelen romániai Schengen-csatlakozás kapcsán kerültek napirendre, nyilatkozati szinten pedig decemberben jutottak kritikus pontra. Az elkövetkezőkben ennek okait és következményeit, illetve Románia márciusi csatlakozási esélyeit boncolgatjuk.

Helyhatósági és parlamenti választások - egyszerre

2011. december 23.

A kormány december 12-én benyújtotta a parlamenti és a helyhatósági választások összevonására vonatkozó törvénytervezetet. Rövid elemzésünkben az esemény három aspektusára kívánunk reflektálni: a módosítás törvényességére, a mögötte meghúzódó politikai érdekekre és a lehetséges következményekre az eredmények és a pártrendszer alakulásának szempontjából.

Az ideológiák hasznáról: Geoană, mint középutas

2011. december 10.

Lassan egy hónapja zajlik a román felsőház elnökének botrányos menesztése körül kirobbant politikai és jogi vita. Röviden összefoglalva a történéseket: az ellenzék legnagyobb pártja, a Szociáldemokrata Párt (PSD), megelégelve Mircea Geoană, a szervezeti fegyelmen nagyban túlmutató, önállósuló politikai tevékenységét, immár véglegesen kizárta őt soraiból.