Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/adodb/drivers/adodb-mysql.inc.php on line 364

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /var/www/varmegye/mensura/classes/common/smarty/Smarty_Compiler.class.php on line 270
Mensura Transylvanica

Harmadik rész: milyen lesz az új Európai Parlament és Európai Unió?

Európai parlamenti választások – előzetes (III.)

2014. május 22.

Amint három részes elemzésünk bevezetőjében már megjegyeztük, a május 22–25. között sorra kerülő nyolcadik európai parlamenti választás, számos tekintetben – a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése nyomán vagy a szélsőséges és euroszkeptikus pártok megerősödése következtében − eltér az eddigi megmérettetésektől. Az első rész az EP-választások előtti időszakról nyújtott általános helyzetképet, illetve kitért a közelgő euroválasztás újszerű vonatkozásaira is. A második, tegnap megjelent rész a versenybe szálló europártok programjait és EB-elnökjelöltjeit ismertette, rámutatva a legfontosabb hasonlóságokra meg különbségekre. Végül a mai, utolsó részben az eddigi előrejelzéseket mutatjuk be, illetve felvázoljuk a következő parlamenti ciklus legfontosabb kihívásait is.

Második rész: pártcsaládok, programok és jelöltek

Európai parlamenti választások – előzetes (II.)

2014. május 21.

Amint három részes elemzésünk tegnap megjelent alfejezeteinek bevezetőjében már megjegyeztük, a május 22–25. között sorra kerülő nyolcadik európai parlamenti választás, számos tekintetben – a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése nyomán vagy a szélsőséges és euroszkeptikus pártok megerősödése következtében − eltér az eddigi megmérettetésektől. Az első, tegnap megjelent rész, az EP-választások előtti időszakról nyújtott általános helyzetképet, illetve kitért a közelgő euroválasztás újszerű vonatkozásaira is. A második, ma megjelenő rész az egyes pártcsaládok programjait és jelöltjeit ismerteti, továbbá rámutat a legfontosabb hasonlóságokra meg különbségekre. Végül a harmadik, utolsó részben az eddigi előrejelzéseket mutatjuk be, illetve felvázoljuk a következő parlamenti ciklus legfontosabb kihívásait is.

Első rész: Az általános kontextus bemutatása

Európai parlamenti választások – előzetes (I.)

2014. május 20.

Május 22. és 25. között európai parlamenti választásokra kerül sor. Immár 28 tagállam 390 millió választásra jogosult polgára járulhat az urnákhoz, hogy döntsön az Európai Parlament (EP) összetételéről, illetve megválassza annak 751 képviselőjét. Noha az EP történetében ez már a nyolcadik választás, számos tekintetben – a Lisszaboni Szerződés hatályba lépése nyomán vagy a szélsőséges és euroszkeptikus pártok megerősödése következtében − eltér az eddigi megmérettetésektől. E választásokat taglaló elemzésünk három részben jelenik meg. Az első, mai rész,általános helyzetképet nyújt az EP-választások előtti időszakról, továbbá kitér a közelgő euroválasztás újszerű vonatkozásaira is.

Gyorselemzés a Michel-jelentésről

Baloldali támadás a szuverenitás ellen, avagy a nemzeti kisebbségeket védő jelentés?

2014. március 3.

2014. február 27-én az Európai Parlament állásfoglalást szavazott meg az alapvető jogok helyzetéről az Európai Unióban. A dokumentumnak jelentős visszhangja volt magyar nyelvterületen, értelmezésében mindhárom erdélyi magyar képviselő, a szlovákiai magyar Bauer Edit EP-képviselő, valamint a Fidesz-frakció is megszólalt. Jelen elemzés célja, hogy átlátható módon elemezze a jelentést.

A Spanyol Parlamentbe benyújtott törvénytervezet

Törvénytervezet a szabad önrendelkezésről

2012. június 6.

Szabadnak és Egyenlőnek születünk, ezeket a jogokat nem kell kérelmezni. Tekintettel arra, hogy az emberek méltóságukban és jogaikban szabadnak és egyenlőnek születnek, ezt a velük született állapotot a jogalkotóknak vissza kell igazolniuk, illetve meg kell erősíteniük.

A szlovákiai választások

2012. március 13.

A hétvégén előrehozott parlamenti választásokra került sor Szlovákiában, amely során úgy tűnik, visszabillent 6 évvel korábbi nyugalmi pozíciójába a szlovák politika: a Smer két éves kényszerszünet után, igaz megerősödve, de visszajutott a kormánykerék mögé.

Európai polgári kezdeményezéssel – erdélyi célokért

2012. január 31.

2011. február 16-án az Európai Parlament és a Tanács rendeletet fogadott el az európai polgári kezdeményezésről, amely 2012 áprilisától válik alkalmazhatóvá. Ez a rendelet lendületet adott azoknak az erdélyi magyar elképzeléseknek, amelyek az uniós joganyagon keresztül kívánnak eredményeket elérni az erdélyi magyarság jogállásának javításában.

Patyomkin-demokrácia az egység birodalmában

Az orosz választások

2011. december 27.

December 4-én parlamenti választásokat tartottak az Orosz Föderációban, amelynek során Medvegyev államelnök és – a jelenleg kormányfőként regnáló – Vlagyimir Putyin pártja, az Egységes Oroszország (JeR) elvesztette 2/3-os alkotmányozó alsóházi többségét. A meglehetősen súlytalan alsóház újraalakulásának körülményeit inkább a jövőre esedékes államfőválasztás tükrében érdemes szemlélni...